Södermalmsbarnen följer Stockholms stads ramtider och öppnar enligt föräldrarnas behov, för närvarande kl 7.45.  Stockholms stads ramtider är 6.30 - 18.30 och förskolan ska kunna tillhandahållas alla helgfria vardagar förutom julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Barnen möts alltid i hallen och hälsas god morgon. Därefter tar barnen av sig skorna i första hallen , säger hej då till föräldern och går sedan in i lugn och ro och klär av sig sina ytterkläder. Det är viktigt att barnen får en lugn start på dagen och blir välkomnade till förskolan. Därefter går barnet in och väljer vad de vill arbeta med på våra hyllor. 

Vi vill att barnen kommer till oss senast kl 9.00

Under förmiddagen arbetar barnen med montessorimaterialen utefter mognad och intresse, de väljer själva vad de vill arbeta med och om de vill arbeta enskilt eller i grupp. Vi erbjuder bl a skapande, sinnestränande material, pussel, spel, praktiskt material, matematik, språk, geografi, naturkunskap mm. Under förmiddagen kan barnen äta frukt när de vill vid vårt fruktbord.

Kl. 11 har vi samling. Vi gör då olika saker tillsammans. Vi sjunger, har rörelse, olika teman, lekar, musik, visar material mm. Barnen får även övas i att tala inför gruppen.
Efter samlingen äter vi grönsaker tillsammans medan två barn dukar med en lärare.

Därefter äter vi lunch. Vi har en egen kock som lagar all mat från grunden, det mesta är ekologiskt. Vi sitter vid små bord där barnen har sina bestämda platser.

Efter maten har vi vila. De mindre barnen vilar i ett mindre rum där de lyssnar på saga och kan sova en stund vi behov. De större vilar i ett annat rum och lyssnar även de på en saga.

Kl. 13.15 går vi ut och leker. Vi går till närliggande parker såsom Nytorgsparken, Bryggartäppan, Skånegläntan, Sandbacksparken osv. En dag i veckan är vi på vår gård.

Kl. 15 går vi in och äter mellanmål.

Efter mellanmålet arbetar barnen fritt, ca 16.30 läser vi en bok och avslutar dagen lugnt. När föräldrarna hämtar så försöker vi alltid berätta några ord om dagen och avsluta i lugn och ro.


Christopher, pappa till Greta 4 år:

Som förälder känns det väldigt tryggt att ha sitt barn på Södermalmsbarnens förskola. Här finns underbara pedagoger och en egen kock som lagar jättebra mat från grunden. Och Greta lär sig massor. Det har alltid varit lätt att lämna på morgonen – däremot på eftermiddagen vid hämtning vill hon inte gå hem.

I somras när vi passerade förskolan ropade Greta plötsligt – Jag älskar mitt dagis! – och så känner vi med.

Anna, mamma till Sam 5 år:

Södermalmsbarnen är en kreativ förskola med barnets utveckling i fokus. Varma pedagoger som är generösa bollplank för både barn och föräldrar. Den goda maten och ett levande kök bidrar till den genuina känslan av engagemang och gemenskap. Det finns ett stort pedagogiskt material som uppmuntrar barnen till lärande med eget initiativ som utgångspunkt. Denna förskola är en plattform för utveckling, långsiktigt lärande och minnen för livet. Vi är så tacksamma för att Sam fått plats just här och har rekommenderat flera vänner just denna förskola.


Klagomål
Vid klagomål uppmanar vi vårdnadshavaren att ta kontakt med personalen eller förskolechefen. Vi ordnar ett möte snarast möjligt och pratar igenom det inträffade med berörda parter. Vid behov kan vårdnadshavaren även gå vidare och anmäla klagomålet till Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad. Vi har även blanketter om vårdnadshavaren föredrar att lämna klagomål skriftligt eller anonymt.